Hoe kan ik mijn kind motiveren voor online lessen?
Als ouder van een basisschoolleerling ben je ineens weer docent geworden: je moet hem helpen met rekenen en spelling, maar je moet hem ook weer telkens zien te motiveren. Op tijd opstaan, huiswerk maken, en naar jou luisteren. Dit kan knap lastig zijn, want de lijn tussen ouder-leerkracht wordt steeds dunner. Maar hoe kan je je kind dan wel motiveren? Lees gauw verder!
Schema
De juf of meester geeft aan wat er gedaan moet worden en zal dit ook eens in de zoveel tijd controleren. Het is echter ook aan jou als ouder om voor structuur en regelmaat te zorgen. Maak dus een schema: ’s ochtends doen we rekenen, pauze, daarna spelling en taal en daarna nog even een beetje begrijpend lezen. Zo weten jullie allebei – jij en je kind – waar jullie aan toe zijn. Daarnaast heb je dan ook iets om naar uit te kijken, de pauze bijvoorbeeld. Maar houd je niet te strak aan dit schema: er moet genoeg ruimte zijn voor aanpassingen en verschuivingen. Je bent immers geen opgeleide docent en daarom kan het soms wel eens misgaan. Onderwijskwaliteit zoals ze op school krijgen is natuurlijk heel lastig om na te bootsen.
Buitenspelen
Dit is misschien wel het allerbelangrijkste om je kind bij de les te laten blijven: genoeg pauzes en buitenspeeltijd. Frisse lucht en beweging doet namelijk wonderen. Sommige kinderen hebben meer beweging nodig anderen; kijk dit dus even aan aan het begin. Je kunt bijvoorbeeld in de ochtend even wandelen en hem ’s middags laten buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes. Dan kan hij zijn energie kwijt en kunnen jullie bijvoorbeeld ’s middags nog even wat herhalen!
Praten
Daarnaast is het ook belangrijk om het met je kind over de huidige situatie te hebben. Hij ziet het natuurlijk constant om zich heen, zoals de mondkapjes, en op het nieuws. Maar het is ook goed om over zijn gevoelens te praten: wat vindt hij er nou echt van? Vertel hem ook dat het uiteindelijk weer goed komt en weer naar zijn oude vertrouwde school gaat. Niet alleen voor basisschoolleerlingen is het lastig, ook middelbare scholieren moeten aanpoten. Niet voor iedereen is online onderwijs weggelegd en het voortgezet onderwijs kwaliteit heeft er ook onder te kampen.