Kraamzorg aanvragen, dit moet je weten
Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Misschien ben je in verwachting van je eerste kindje of misschien heb je al een kindje is er gezinsuitbreiding op komst. Je zwangerschap is een bijzondere tijd. Ook moet je jezelf in deze tijd op een aantal zaken voorbereiden. Een van deze zaken is kraamzorg aanvragen. Iedere vrouw die in Nederland woont heeft hier recht op. Om deze reden is kraamhulp in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraars opgenomen. Vanuit het basispakket heb je recht op maximaal 49 uur kraamhulp. Deze uren worden verdeeld over acht dagen. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, worden de dagen dat je in het ziekenhuis verblijft afgetrokken van de kraamzorguren. Vaak zit er aan kraamhulp een eigen bijdrage verbonden tenzij je aanvullend verzekerd bent.
Wat is kraamhulp?
Nadat je bevallen bent komt de kraamverzorgster bij je thuis. Zij geeft jou en je partner uitleg en advies over de verzorging, veiligheid en voeding van je kindje. Zeker als je voor de eerste keer moeder wordt is de hulp van een kraamverzorgster vaak meer dan welkom. Alles is immers nieuw en mogelijk voel je jezelf nog wat onzeker. Bij het uitvoeren van de kraamzorg wordt er ook gekeken naar de gezondheid van de baby en van jou als moeder. Indien nodig zal er direct hulp van een arts ingeschakeld worden. De kraamverzorgster ondersteunt je ook in het huishouden en in het verzorgen van je eventuele andere kinderen. Kraamzorg aanvragen is belangrijk zodat jij na de kraamperiode zonder twijfels en onzekerheid zelf voor je kindje kunt zorgen.
Kraamzorg tijdens de bevalling
Kraamzorg aanvragen is altijd van belang als je zwanger bent. Echter zit er wel een verschil in de invulling van deze zorg. Beval je in het ziekenhuis op basis van een medische indicatie? Dan komt de kraamzorg naar je woning toe op het moment dat je het het ziekenhuis mag verlaten. Beval je thuis of in het ziekenhuis zonder medische indicatie? Dan is de kraamverzorgster vaak ook bij de bevalling aanwezig. Zij assisteert dan namelijk de verloskundige tijdens de bevalling. Vaak kennen de verloskundige en de kraamverzorgster elkaar waardoor zij goed op elkaar ingespeeld zijn. Dit geeft jou tijdens de bevalling een extra veilig en fijn gevoel.
Kraamzorg aanvragen, hoe doe je dat?
Bij de meeste kraambureaus moet je zelf de kraamzorg aanvragen. Het is slim om dit tussen de 12e en de 16e week van je zwangerschap te doen. Met name kleinere bureaus hebben zo nu en dan een aanmeldstop waardoor je op zoek moet naar een ander kraamzorgbureau. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met kraamzorg aanvragen. Je mag zelf kiezen bij welk kraamzorgcentrum je de kraamhulp aanvraagt. Misschien heeft je verloskundige wel een aantal tips gegeven, of heb je zelf al een kraamzorgaanbieder gevonden die aansluit bij jouw persoonlijke wensen en behoeften. Wanneer je eenmaal de kraamzorg hebt aangevraagd, zal je rond de 30e week van je zwangerschap een intakegesprek hebben. Tijdens dit gesprek worden jouw wensen en behoeften in kaart gebracht. Aan de hand hiervan zal er een inschatting van het benodigde aantal uur kraamhulp gemaakt worden. Dit aantal uur kan natuurlijk altijd bijgesteld worden wanneer dit nodig is. Hierna kun jij met een veilig en rustig gevoel gaan genieten van je laatste weken zwangerschap.