Kind Blog

De Grootste Kinder Blog van Nederland

Rekenen is voor elk kind belangrijk en wij vertellen waarom

Voor velen is het niet meer vanzelfsprekend. Rekenen. Want wanneer reken jij eigenlijk nog? Want waarom zou je überhaupt na denken over een rekensom, terwijl je ook binnen no-time je telefoon uit je broekzak tovert en de rekensom gemakkelijk laat uitrekenen door de standaard reken-widget op je telefoon? Of waarom zou je nog hoofdrekenen, wanneer je het eindbedrag voor de boodschappen meteen ziet op je scanner? Precies. We doen het veel te weinig. Echter is rekenen enorm belangrijk. Daarom is het van belang dat je, jouw kind ook waar nodig helpt met zijn of haar rekensommen, maar waarom?

Het Belang

Het belang om een aantal zaken uit het hoofd te kunnen berekenen is enorm groot. Zo is het namelijk handig, doordat dit vak een verplicht onderdeel is op de middelbare school. Zonder een voldoende voor dit vak, geen diploma. Zo ook op het mbo. En wat gaat je kind doen wanneer het eventjes geen telefoon ter beschikking heeft? Precies. Hoofdrekenen is van belang.

Steentje bijdragen

Maar hoe ga je, je steentje bijdragen voor een rekentalent als kind? Heel simpel. Door wat nodige aanpassingen in en rondom het huis. Denk hierbij aan een rekenboek op het toilet, of een “rekensom van de dag” op het krijtbord in de keuken, waarbij elke avond tijdens het avondeten samen de uitkomst wordt besproken. Maar zo kun je ook strengere regels in het huishouden invoeren. Hierbij kun je dus denken aan het implementeren van de “Rekenen eerst dan…. ” regel, waarbij het eerst een rekensom moet oplossen, voordat hij of zij op de xbox mag spelen, of voordat hij of zij buiten mag gaan spelen. Wanneer je kind nog jong is kun je er natuurlijk ook voor kiezen om aan de hand van een verhaaltje voor het slapengaan, dit verhaaltje om te toveren als redactiesom, met bijvoorbeeld allerlei vraagstukken erin verwerkt. Dit werkt natuurlijk niet bij meer gecompliceerde vraagstukken, zoals procenten berekenen, want hoe zuig je zo’n berekening immers uit je duim?

Gecompliceerd? Wel nee.

Gecompliceerde vraagstukken zoals procenten berekenen, kun je, je kind gemakkelijk laten beoefenen aan de hand van oefenbladen. Deze oefenbladen kun je vaak gratis downloaden van het internet (inclusief antwoordenblad). Zo hoef je dus zelf geen procentuele berekeningen te bedenken. Want zo’n reken-widget op je telefoon is heel handig en aardig, alleen hoe reken je een meer gecompliceerde berekening hiermee uit? Het antwoord hierop is, niet. Dus help je kind om een rekenheld te worden, want hieraan zijn enkel voordelen!